10 år etter: Apple lever fortsatt

500px-apple_computer_logosvgI dag er det nøyaktig 10 år siden artikkelen under ble publisert av Knut Ivar Skeid i Nettavisen. Jeg husker at jeg bet meg merke i den siste setningen, om at det er ikke var noen fremtid for Apple, og bestemte meg for å ta vare på denne artikkelen.

Idag åpner også MacWorld i San Fransisco (MWSF 2009), mens selskapet står sterkere enn noen gang. NetApplications har akkurat rapportert om en markedsandel på nær 10% for Mac OS, mens Windows fortsetter å falle. Med iPhone og AppStore har de inntatt en sterk posisjon i mobilbransjen på rekordtid. Med iPod og iTunes har de skapt et økosystem for musikk og film som bare ser ut til å vokse inn i himmelen. De lanserte i høst en ny serie med bærbare datamaskiner, som ligger i en klasse for seg selv, og de lager pr. idag verdens mest moderne og sikre operativsystem i form av OS 10.5 Leopard.

Likevel – eller nettopp derfor – er det siste året at Apple deltar på MacWorld, og sjefen sjøl, Steve Jobs, vil heller ikke holde den tradisjonsrike åpningstalen. Dette har satt igang ryktene om at Jobs nok engang er alvorlig syk, mens andre avfeier dette som rent oppspinn. Uansett, det har skjedd mye med Apple på disse ti årene. Fra å være et selskap for spesielt interesserte til å bli – sammen med Google – det heteste navnet i IT-bransjen.

 

Men altså, her er det ti år gamle utklippet fra Nettavisen:

 

Hva har Jobs i ermet? 

Av: Knut Ivar Skeid 5 jan 1998 9:06

Såpeoperaen omkring det skadeskutte dataselskapet Apple ser ikke ut til å ha noen ende. I morgen åpner årets pilegrimsferd for de fortsatt troende: MacWorld i San Francisco. Og selskapets grunnlegger og fortapte sønn Steve Jobs (bildet) skal holde den meget viktige åpningstalen. 

Mye står og faller med denne talen for selskapet, som ikke har hatt noen egentlig toppleder siden den forrige, Gilbert Amelio ble skviset ut i fjor sommer.

 

Midlertidig sjef

Da overtok Steve Jobs, men bare på midlertidig basis, og han har hele tiden forsikret om at han ikke vil ha jobben fast. I hele fjor høst var det ventet at en ny, tung toppsjef skulle tre frem, men ingen som har blitt spurt ser ut til å ha ønsket en slik uriaspost i databransjen.

Dette er med på å fremme spekulasjonene om at Jobs & Co. kan ha andre planer, og det er knyttet så stor spenning til hva dette er at aksjekursen steg med 25 prosent på New York-børsen fredag.

 

Signal

Med en slik voldsom kursstigning signaliserer egentlig aksjemarkedet bare en ting: At de tror det kan komme en kunngjøring om at Apple skal selges. Og det er dette mange venter skal skje, når Steve Jobs tirsdag morgen lokal tid entrer podiet for å holde sin «keynote» i det stilfulle Moscone-messeområdet midt i San Francisco.

Den mest hardnakkede kjøperkandidaten er uten tvil Sun Microsystems, som dermed kan bre ut sin satsning til også å gjelde PC-området. Det har vært nære på med et oppkjøp fra den kanten før, men Apples styre har aldri hatt mot til å slå til på den prisen Sun har vært villige til å betale. I dag får de trolig bare smuler av hva de kunne fått sist salgsdiskusjonen var på gang.

 

Partering av selskapet?

En annen mulighet er at det blir satt sammen en kjøpergruppe av investorer som overtar Apple. Steve Jobs har allerede Larry Ellison, Oracles toppsjef og grunnlegger på plass i Apple-styret, og bestekompis med dem begge er den beryktede aksjemegleren Mike Milken. Dette trekløveret kan kjøpe selskapet, selge ut teknologien bit for bit og så cashe inn en betydelig gevinst.

For det alle er enige om, er at det er ikke noen fremtid for Apple som selvstendig selskap. 

Bli med i samtalen

3 kommentarer

  1. Og hvor ble det spåmannen Skeid montro?

    Et google-søk senere gir dette treffet, hvor han beskrives som en som «kan særdeles mye om den digitale hverdagen». Ja ja…

    Knut Ivar Skeid til Fagpressedagen
    Knut Ivar Skeid, en av landets mest kreative mediegründere, åpner Fagpressedagen 2006 med sine synspunkter på utviklingen av det digitale Norge.
    08.11.2006

    – Knut Ivar Skeid har en svært spennede, lærerik og utfordrende bakgrunn innen mediebransjen, og vi er stolte over å få ham som åpningstaler den 14. november. Skeid kan særdeles mye om den digitale hverdagen som DNFFs blader er på full fart inn i, sier Fagpressens Even Trygve Hansen. Skeid har bred presseerfaring gjennom 25 år, sist som medgründer og adm. direktør i Nettavisen AS. Før det ledet han som sjefredaktør Finansavisen i de fire første årene, han bygget opp Computerworld, og han har vært journalist i Klassekampen, Kapital og Økonomisk Rapport. I 2000 startet Skeid http://www.netzeitung.de i Berlin, i dag et av Tysklands ledende nyhetsmedier på internett. Skeid er i dag styreleder og medeier i Brynhildsen Woldsdal PR AS. 8. november 2006

  2. Til hans forsvar må det sies at det stod svært dårlig til med Apple Computer før frelseren Jobs kom tilbake i januar 1997. Pepsi-mannen John Scully hadde nesten ødelagt Apple på den tiden med uoversiktelige produktlinjer og manglende fokus. Så det var flere som trodde Apple ville bli oppkjøpt og ødelagt.

    Dessuten er 10 år lang tid i denne bransjen.

    Likevel, Knut Ivar Skeid bommet ettertrykkelig!

    The Register har en fin 25 års oppsummering av eplekompaniet:
    http://www.theregister.co.uk/2008/11/18/apple_25_year_report_card/

  3. I 1998 var Apple så godt som konkurs, og bare et mirakel kunne redde dem. Det er derfor ikke rart at alle spådde at de ville gå konk. Men det kom et mirakel i form av Microsoft og iMac. MS kjøpte nemlig 30% (tror jeg det var) av Apple, og iMac var en nyvinning datamarkedet ikke hadde sett før, så de klarte etterhvert å redde seg selv. iPod, som ble lansert noen år senere, bidro også positivt.

    I dag er Apple et av verdens største data- og teknologiselskaper, noe de ikke ville klart uten iMac, iPod og ikke minst Microsoft.

Legg igjen en kommentar